Özgürlük, düzen ve gerilim ilkelerinin bir araya getirilerek çocuklarda kalıcı öğrenmenin sağlandığı eğitim modeline oyunlaştırarak öğrenme ve duygu odaklı eğitim adı verilmektedir.
Bu eğitim modelinin benimsenmiş olduğu eğitim kurumlarında öğretmen bir yol gösterici ve rehber konumundadır. Eğitmen, öğrencilerin hayal gücünü kısıtlamaz ve onlara destek çıkar. Bu eğitimin öğrencilere kazandırdığı değerlerden bazıları;
Empati geliştirme
İçsel motivasyonu arttırma
Değerler kazanımı
Çözüm odaklılık
Süreç odaklılık
Problemler sırasında uzlaşmaya yatkınlık şeklindedir.
Duygu Odaklı Öğrenme
Duygu odaklı öğrenme, öğrencilerin bir olayı içselleştirerek kalıcı bir şekilde öğrenmesini sağlamak için bilgi ile deneyimi bir araya getiren bir eğitim yaklaşımıdır. Bu eğitim yaklaşımı sayesinde öğrencilere salt düz bir şekilde bilgiyi aktarıp çekilmekten fazlası ele alınmaktadır.
Öğrenciler aktif olarak almaları gereken eğitimin bir parçası olacak şekilde hareket ederler. Bunun için eğitmen bir eğitici oyun ortamı meydana getirir ve öğrencilere liderlik eder.
Empati Geliştirme
Çocukların sosyal becerilerini arttıran duygu odaklı öğrenme metodu kendimiz dışındaki bireylere neden saygılı olmamız gerektiğini anlatır. Sosyal ilişkilerde başarılı olmayı öğretmek için öğrencilerin empati yeteneklerini geliştirici unsurlar içerir.
Bunu oyunun içerisinde öğrencilere aktaran bu yaklaşım bir öğüt vermekten ziyade yaparak ve yaşayarak öğrencinin durumu zihnen çok iyi kavramasını sağlar.
İçsel Motivasyonu Arttırma
Oyunun rekabet ortamı yaratması sayesinde öğrencilerde duygu odaklı öğrenme tekniği içsel motivasyonu geliştirici bir etki ortaya çıkarmaktadır.
Bu rekabet ortamı düşmancıl değil tatlı bir rekabet için özenle eğitmen tarafından dozu ayarlanabilir şekilde bir durumdur.
Değerler Kazanımı
Oyunlaştırarak öğrenme ve duygu odaklı eğitim; oyunun içerisinde öğrencilerin aile, dürüstlük, çalışkanlık, özgürlüğün sınırları, kendine saygı ve özgüven gibi değerler kazanımını destekleyen bir eğitim modelidir.
Çözüm Odaklılık
Oyunlaştırarak öğrenme ve duygu odaklı eğitimin öğrencilerine kazanımlarından biri de sorun odaklılık halinden çıkarak çözüm odaklı bir yapı kazanmalarını sağlamaktır. Bunun için oyun içerisinde kendi seviyesine uygun zorluk düzeyinde olan problemleri çözmeye çalışan öğrenciler bunu aşamalı şekilde yaptıkları için kişilik yapılarında da bu kazanımı elde ederler. Bu sayede hayatta da karşılarına çıkan sorunlara karşı çözüm odaklı bir yaklaşım benimsemiş olurlar.
Süreç-Odaklılık
Süreç odaklılık bir durumun içerisinde iken defaatle sonucuna odaklanmak değil de sürecin kendini yaşamak anlamına gelmektedir. Bu yaklaşım sayesinde bireyler içinde bulundukları anın keyfini sürmeyi öğrenirler ve sürekli olarak geçmiş ya da geleceğin sonuçlarına takılı kalmaktan kurtulurlar.
Duygu odaklı öğrenme tekniğinin öğrencilerine kazandırdığı değerlerden biri de süreç odaklılıktır. Bu durum oyunun kendisinden süreç boyunca öğrencinin keyif almasını sağlayarak mümkün kılınmaktadır.
Uzlaştırma
Oyun içerisinde eğitim sürecinde ortaya çıkan problemler ile öğrencinin uzlaşmasını sağlamak anlamına gelmektedir. Çatışmaların uzlaşma halini alması ve öğrencilerin bu yetiyi kazanması için eğitmenin oyunlaştırarak öğrenme tekniğinde, direkt bireysel müdahale olmadan, sadece rehberlik etmesi sayesinde öğrenciler bunu içselleştirerek bir kişilik yapısı halinde getirmektedir.
Comments